Wortelkanaalbehandeling

Wanneer de zenuw in een tand of kies afsterft en het element zogenaamd avitaal wordt, zal dit element een wortelkanaalbehandeling (endo) kunnen ondergaan. De dode kies of tand blijft dan behouden. Het wortelkanaal waar de zenuw en bloedvaten zich in bevinden wordt zorgvuldig op lengte geprepareerd, gereinigd en afgevuld.

Een alternatief voor deze behandeling kan soms het trekken (extractie) van de tand of kies zijn.

Wanneer de wortelkanaalbehandeling gereed is, kan dit element het beste binnen afzienbare tijd een kroon krijgen. Een element dat een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan is immers vaak gevoeliger voor een breuk. Door de tand of kies te voorzien van een kroon kan het op deze manier beter worden beschermd.

Soms geeft een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling toch (vage) problemen. Het afgestorven element kan namelijk effect hebben op het immuunsysteem. De toestand en kwaliteit van dit immuunsysteem bepaalt of een element, dat een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan, een storend element binnen het lichaam wordt. Alle elementen binnen het lichaam staan immers met elkaar in verbinding. Indien een element storing binnen het lichaam oplevert, spreken we van een zogenaamde focale storing.

Het belang van een goede gezondheid en weerstand is ook bij tandheelkundige behandelingen van invloed op het herstel.

Mocht u over een wortelkanaalbehandeling nog vragen hebben, laat het ons weten. We informeren u graag verder.